Püf Noktaları

Püf Noktaları

Beyaz Eşya Alırken Dikkat

Beyaz eşya konusunda seçeneklerin bolluğu, deyim yerindeyse “kırk yılda bir” yapılan, fakat oldukça pahalıya mal olan bu alışverişi karmaşıklaştırıyor. En iyi ürünü en ucuza getirmenin çilesi alternatiflerin çokluğuyla birleşince, bir anda kendinizi içinden çıkılmaz bir durumda bulabilirsiniz. Seçim yapmanıza yardımcı olacak ve beyaz eşya alışverişinizi zevkli hale getirecek önerilerimizi dikkate alarak, işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Beyaz eşyalar bugün, gündelik yaşamın vazgeçilmez bir parçası. İhtiyaçlarınızı en üst seviyede karşılayacak, enerji tüketimini ise en alt seviyede tutacak beyaz eşya seçenekleri, en ideal olanları. İşte, en temel ihtiyaçlar arasında yer alan beyaz eşya seçenekleri ve tercih yapmanıza yardımcı olacak öneriler:

Fırın

Fırınlar standart olarak 85x60x60 (yükseklik, genişlik, derinlik) ölçülerinde üretilir. Eğer özel ihtiyaçlarınız varsa, daha yüksek (90 cm) ve daha dar (50 cm) ürünleri ender de olsa piyasada bulabilirsiniz. Türkiye’de satılan fırınların hemen hemen hepsi kendinden 4 göz ocaklıdır.Çift bölmeli fırınlar, birkaç değişik yemeği aynı anda pişirmek için idealdir. Tek bölmeli fırınlar ise, daha uygun fiyatlarıyla cazip bir alternatif olarak göze çarpmaktadır.Fırınların, gazlı ve elektrikli seçenekleri mevcuttur. Elektrikli fırınlar, ısı kontrolünü kolaylaştırdığından tercih edilir; ancak çok elektrik harcadıklarından uzun dönemde pahalı bir alternatif olabilir. Gazlı fırınlar ise, özellikle doğalgazın ulaşmış olduğu kullanım alanlarında çok daha ekonomik bir tercih olacaktır. Bu tip fırınlar çabuk ısındıklarından, ızgara yapmak için de idealdir. Gazın veya elektriğin kesildiği şartlarda aç kalmamayı garantilemek istiyorsanız, hem gazlı hem elektrikli kombinasyonlu fırınlara da bir göz gezdirmeyi unutmamalısınız. Turbo fırınlar, turbo pervaneleri sayesinde fırın içinde homojen ısı dağılımı sağlarken, mini/midi fırınlar ise küçük mutfaklarda yer kazanmak açısından avantajlıdır. Son derece uygun fiyatlı olmalarına rağmen “küçük” olduklarından, tüm ihtiyaçlarınızı karşılamayabilirler. Genellikle standart fırını olan evlerde basit ara öğünleri pişirmek ya da tekrar ısıtmak için kullanılırlar.

Ocak

Set üstü ocaklar standart 60 cm eninde ve derinliğindedir. Tüplü, doğalgazlı ve elektrikli çeşitleri vardır. Gazlı ocaklar, elektrikliye oranla daha çabuk ısınır ve aynı oranda da çabuk soğur. Elektrikli ocakların çoğu, özellikle de fırın üstü olanları, kolay temizlenebilen seramik ya da camdan üretilir. Portatif tek ya da çift gözlü elektrikli ocakları da piyasada bulabilirsiniz.Bölmelerin farklı ısı ayarları olmasına özen gösterin.

Buzdolabı

Üstten kapaklı derin donduruculu buzdolapları, klasik modellerdir ve tam derin dondurucuya az ihtiyaç duyup buzdolabının içindekileri bir hamlede gözden geçirmek isteyenlere göredirler. Çift kapaklı ve derin dondurucusu aşağıda olan modeller, soğutucunun içindekilerin göz seviyesinde kalmasını sağlar ve derin dondurucu kısmı da daha geniştir. Yan yana (gardırop tipi) buzdolapları ise derin dondurucu ve soğutucu bölmelerinin yan yana bulunduğu modeller olup, derin dondurucuyu sık kullananlar için idealdir. İki kısım da neredeyse eşit büyüklüktedir. Geniş tabakların sığması biraz problem olabildiğinden, misafir ağırlamayı sevenler için ideal bir çözüm olmayabilir. Fakat dondurulmuş gıdaları sık tüketiyorsanız, diğer iki seçenekten daha geniş bir derin dondurucu alanınız olacağı kesin.Buzdolabınızı seçerken, dondurucu ve soğutucu bölmelerinin farklı ısı ayarları olmasına özen gösterin. Bu sayede, söz gelişi dondurmanızı katı seviyorsanız dondurucunuzu daha soğuk bir dereceye ayarladığınızda, soğutucunuzdaki sütün içinde buz kristalleri oluşmayacağından emin olabilirsiniz.Eğer sık buz tüketiyorsanız, kendinden buz yapma fonksiyonu olan bir buzdolabı seçebilirsiniz. Arada sırada buza ihtiyacınız oluyorsa, bu özellikten vazgeçebilirsiniz; çünkü makinenizin sürekli temiz olmasını sağlamak için devamlı buz atıp yeniden buz yapmak zorunda kalabilirsiniz.Unutmayın; tüm ev eşyalarınız arasında en çok elektriği buzdolabınız tüketir; çünkü sürekli çalışmaktadır. Enerji kullanımına duyarlı iseniz, aldığınız buzdolabının enerji standartlarına uyumluluğuna dikkat etmelisiniz. Üretici firmanın etiketinde A’dan G’ye kadar bir enerji sıralaması bulacaksınız. A en verimli, G en az verimli ürünleri simgelemektedir. Buzdolabınızı seçerken enerji tasarrufunu da bir kriter olarak kullanabilirsiniz.No defrost özelliği, karlanmayı önlemeye yarayan bir tekniktir. Bulaşık Makinesi: Standart beyaz plastik tekneli bulaşık makineleri, genellikle en ekonomik olanlarıdır. Lüks modellerde kullanılan paslanmaz çelik tekneli bulaşık makineleri ise, yüksek ısılara daha çabuk çıkabildiklerinden temizlikte daha iyi sonuç verir.İç sepetlerin derinliği, markadan markaya değişir ve bazı modellerde ayarlanabilir. Alt sepette daha çok yer veren seçenekler; uzun ve geniş tencereleri, tabakları, vazoları yıkamak için gereklidir.Bulaşık makineniz, evinizde belki de en çok ses çıkaran alettir. Üretici firmanın kataloğunda, gürültü/ses seviyesini bulabilirsiniz (db). Ses seviyesi ne kadar düşükse, o kadar sessiz bir makineyle karşı karşıyasınız demektir.

Mutfakta Güvenliğiniz İçin

Mutfakta geçirilen zamanın artmasıyla birlikte, burada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da önem kazanıyor. Özellikle çocukları görünmez tehlikelerden korumak için küçük önlemler almak şart. İşte mutfakta dikkat edilmesi gereken ayrıntılar:

  • Çocuklar, fırın sıcakken cam kaplı yüzeylerine dokunabilirler ve istenmeyen yanıklar doğabilir. Bu nedenle fırınlarınızı tercihen ankastre cihaz dolabının ortasında konumlandırmaya gayret edin.
  • Yanlışlıkla sönmüş ocak ve fırınların tehlikeli tuzaklarla dolu olduğunu asla unutmayın.
  • Küçük elektrikli ev aletlerini, çocukların uzanamayacağı yerlere koyun. Ayrıca bu aletleri kullanmadığınız zaman prizden çıkarın
  • Kullanışlı bir mutfak için; evye ve ocağın birbirine en optimal yakınlıkta konumlanmasına, bir kapı veya geçitle birbirlerinden ayrılmamasına dikkat edin. Rahat bir kullanım için; mutfak dolaplarının ve tezgahın yüksekliğinin mutfağı devamlı kullanacak kişinin boyuna göre planlanması gereğini unutmayın.
  • Ağır mutfak gereçlerini alt dolaplara, daha hafif olan bardak gibi gereçlerin ise üst dolaplara konulmasına özen gösterin. Tencere ve tavaların konduğu derin çekmece içlerinde, çekmecenin açılıp kapanması sırasında, kaymasını önleyici malzemeler bulundurun
  • Mutfak ve banyo mekanında kaymayan döşeme malzemeleri kullanın ve yere dökülen malzemeleri hemen silip kurulayın.
  • Kabarıp çatlamayan, su geçirmeyen malzemelerin mutfakta kullanımı her zaman daha doğru olacaktır. Yer seramiklerinin çok uzun bir süre kullanımından doğan bıkkınlık halinde veya başka nedenle değiştirilmesinin güç olacağını unutmayın. Yere döşeyeceğiniz malzeme seçiminde bunu göz önünde bulundurun.
  • Kimyasal malzemelerin, bıçak ve diğer potansiyel tehlikeli malzemelerin bulunduğu çekmecelerin veya dolapların çocuk kilidi taşımasına dikkat edin. Mutfakta daima bir yangın söndürücü ve yangın örtücü battaniye bulundurun.
  • Bulaşık makinesinde bulaşık yıkamak ve bulaşıkları sıcak suyla durulayıp sıcak buhar altında dezenfekte etmek, bakteri deposu olmuş bir bezle yapılan kurulamadan her zaman daha sağlıklıdır. Bulaşık makinesinin yarattığı güçlü su darbeleri bulaşıklarınızı pis kokulardan ve yağ artıklarından arındırır.
  • Tezgahlarda kırıntıların birikme ve yuvalanmasına neden olacak bitişlerden, birleşimlerden kaçının. Kulpları kolayca temizlenebilecek malzemelerden seçin.

Bilinçsiz Klima Kullanımı Hasta Ediyor
Uzmanlar, “sıcakların en rahatlatıcı çaresi” olarak görülen klimaların neden olduğu hastalıklar konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi Servisi Sorumlusu Dr. Ümit Kumkumoğlu, klimanın bulunduğu mekandaki konumunun hatalı olması durumunda, boyun, göğüs ve omuza gelen klima akımlarının hastalıklara neden olabileceğini belirtti.Kumkumoğlu, klimaların yakınında uzun süre durmamak ve klima akımına direkt maruz kalmamak gerektiğini ifade ederek, klimalı mekanlardan güneşli havaya çıkma ya da güneşli havadan birden klimayla soğutulmuş bir alana girmenin insan vücuduna zarar verdiğini kaydetti.Klimanın neden olduğu rahatsızlıkları önlemek için havayı yavaş yavaş soğutmak gerektiğini ifade eden Kumkumoğlu, klimaların ortamı belirli zaman aralıklarında soğutmak için kullanılması gerektiğini söyledi.Kumkumoğlu, çok sıcaktan ve çok terliyken klimalı ortama geçmenin vücut ısısını birden bire düşürdüğü için kas ve iskelet ağrılarına neden olduğunu belirterek, “Klimalar doğru kullanıldığı takdirde kimse için sağlık problemi yaratmıyor. Ancak bilinçsiz kullanım özellikle kas romatizması ve kireçlenmesi olanları etkiliyor” diye konuştu.Klima akımına karşı oturmanın yanlış olduğuna dikkati çeken Kumkumoğlu, özellikle iş yerlerinde çalışanların klima akımına karşı oturmaları halinde sık sık hastalanacaklarını bunun da verim düşüklüğüne neden olacağını söyledi. Zaürreye Neden Olabiliyor İzmir Göğüs Hastalıkları Hastanesinde görevli göğüs uzmanı Dr. Enver Yaldız, vücuda gelen klima akımlarının zatürreye neden olabileceğini belirterek, “Bakım yapılmamış klimalarda çeşitli mikroplar ürüyor, bunları solunum yoluyla alıyoruz bunlar da çeşitli enfeksiyonlara neden oluyor” diye konuştu.Zatürrenin en önemli nedenlerinden birinin aşırı soğuğa maruz kalmak olduğunu ifade eden Yaldız, terliyken girilen aşırı soğutulmuş mekanların zatürreye neden olduğunu kaydetti. Yaldız, klimaların bakımlarının sık sık yapılması gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu.Klimaların neden olduğu lejyoner hastalığının bir çeşit zatürre olduğunu ifade eden Yaldız, bu hastalığa neden olan mikropların binaların klima filtrelerine yerleşip kolonize olarak buradan havaya yayıldığını ve solunum yoluyla bulaştığını belirtti.

Solunum Yolları AçısındanKlimaların, ortamdaki nemi kurutarak üst solunum yolu hastalıklarına neden olduğunu ifade eden Doç. Dr. İsmail Özdemir, “Bakımı yapılmayan klimalarda üreyen mikroplar, yaşlılarda ve çocuklarda ölümle sonuçlanan hastalıklara neden olabiliyor” dedi.Özdemir, klimaların ortamdaki nemi kurutarak burun ve solunum yollarını koruyan mekanizmayı bozduğunu, bunun da çeşitli enfeksiyonlara zemin hazırladığını belirtti.Klimalarda üreyen mikropların özellikle yaşlı ve çocukları etkilediklerini ifade eden Özdemir, “Yaşlı ve çocukların bünyeleri daha zayıf. Klimaların olumsuzluklarından daha fazla etkilenebiliyorlar. Klimaların sık sık bakımlarını yaptırmak ve derecelerine dikkat etmek gerekiyor” diye konuştu.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

  • İletişim Bilgilerimiz

    Er Kardeşler Ltd. Şti. Örnek mah.28.cadde.No:3 Üst Göztepe/İstanbul Telefonlarımız : 0216 324 48 48 - 324 12 21 Fax : 317 52 56 mail : info@servisler.org
  • Ağustos 2018
    P S Ç P C C P
    « Şub    
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogcu bunu beğendi: